
Najpowszechniejszym rodzajem folii aluminiowej, stosowanej, na co dzień to folia spożywcza. Kupowana w niewielkich rolkach, przeznaczona do kontaktu z żywnością. Spożywcze folie aluminiowe do pieczenia charakteryzują się swoimi dwustronnymi właściwościami – izolacyjną i przepuszczalną. Chcąc upiec, podgrzać, czy utrzymać ciepłe produkty stosujemy błyszczącą stronę od wewnątrz. Zatrzymamy wtedy temperaturę przy produkcie, nie wypuszczając jej na zewnątrz. Natomiast, jeśli chcemy utrzymać świeżość, owijamy produkty matową stroną od środka, tak by błyszcząca powłoka nie przepuszczała ciepła do wewnątrz.
Folia aluminiowa oprócz zastosowania spożywczego ma też szereg innych zastosowań. Wrzucając kawałek folii do naczynia z ciepłą wodą i sodą, z łatwością oczyścimy srebro. Tnąc paski folii aluminiowej, przy okazji naostrzymy nożyczki. Możemy użyć jej do czyszczenia zabrudzonego grilla, albo metalowych, zardzewiałych przedmiotów.
Folia aluminiowa zbrojona
Ten specyficzny materiał znalazł też zastosowanie w budownictwie, przemyśle i instalacjach grzewczo – sanitarnych. Folia aluminiowa zbrojona i folia aluminiowa zbrojona samoprzylepna, ze względu na swoje właściwości izolacyjne jest doskonała do zabezpieczania rurociągów, kanałów wentylacyjnych i miejsc wymagających hydroizolacji. Poprzez wzmocnienie, jest wytrzymała na rozerwanie i służy, jako dodatkowa warstwa zabezpieczająca na materiałach wygłuszających. Ma cechy hydro izolujące, odbijające światło, izolacyjne. Wygłusza też akustycznie.